DeLaval
 
Ebben a számban:  
   
Küzdelem a tőgygyulladás ellen
   
Fejőgép és tőgyegészségügy - az állatorvos szemével
   
Mozgáspontozás
   
Tapasztalatok a DeLaval RFC távkapcsolattal kapcsolatban
   
A pulzáció és annak hatása a kehelygumi mozgására
   
 
 

Küzdelem a tőgygyulladás ellen


 

A tőgygyulladás szinte azóta jelent problémát a tejtermelők számára amióta az első teheneket elkezdték fejni eleink. A veszteség mértéke telepenként változik, összetétele azonban ugyanaz: veszteség a tejminőség miatt, veszteség a szubklinikai fertőzött egyedek nem megfelelő tejtermelése miatt, veszteség a kezelési költségek miatt valamint veszteség a selejtezett egyedek miatt. 

  Tovább

Fejőgép és tőgyegészségügy - az állatorvos szemével


 

Dr. Markus Gabriella, állatorvos, mikrobiológus, egy tőgyegészségüggyel kapcsolatos vizsgálatotkat végző laboratórium vezetője, foglalja össze tapasztalait és véleményét a fejőgép és a tőgyegészségügy összefüggéséről, kiemelve néhány olyan pontot és paramétert, amelyek nyilvánvalóan összefüggésben állnak egy tehénállomány tőgyegészségügyével.

  Elolvasom

Mozgáspontozás


 

A mozgáspontszám meghatározása viszonylag gyors és egyszerű minőségi kiértékelése a tehén járásának. Rendszeres (pl. havi) meghatározásával azonosíthatók azok a tehenek, amelyeknél fennáll a klinikai sántaság kockázata. Ezeket a teheneket kell megvizsgálni, és megkeresni a sántaság okát. 

  Bővebben

Tapasztalatok a DeLaval RFC távkapcsolattal kapcsolatban


 

A DeLaval legfrissebb adatai szerint a tejtermelő telepek egyre fejlettebbé válásával együtt az RFC távkapcsolati támogatás népszerűsége is rohamosan nő. A telepek csatlakozásával nem csak a szerviztechnikusok tényleges telepi látogatásainak szükségessége csökken, hanem a különböző szaktanácsadóké – állatorvos, takarmány specialista, pénzügyi szakember – is.

  Tovább

A pulzáció és annak hatása a kehelygumi mozgására


 

A fejés folyamán a fejőkehelyben a borjú szopását igyekszünk a lehető legjobban utánozni. Ehhez egyrészt szívás, másrészt ütemes masszírozás szükséges. A fejőberendezésben a kapocs az állat és a berendezés között a kehelygumi, ennek mozgatásával imitáljuk a borjú masszírozását, a vákuum segítségével pedig elvégezzük a szívás feladatát.

  Tovább
 
 

Ön feliratkozott a DeLaval hírlevelére.
Ha a továbbiakban nem kíván e-mailt kapni vagy módosítani kívánja adatait, kérjük leiratkozáshoz illetve módosításhoz kattintson ide.


Delaval