A DeLaval első helyen végzett a Német Mezőgazdasági szövetség (DLG) felmérésében

Erős ágazat ­–­ erős márkák

A DLG évek óta vizsgálja a márkák arculatát és ismertségét a gazdák körében.
Három évvel ezelőtt vezették be az arculati barométer számítási módszereként a nemzetközileg is elismert márkaindexet, így a szúrópróbaszerűen megkérdezett gazdák száma már meghaladta 650-et. A 2014-es és 2015-ös évi eredmények közti jelentős eltérések után a 2016. évi eredmények ismét a 2014-esekhez közelítettek. Ennek fényében érdeklődéssel vártuk, hogy milyen irányban mozdul el a 2017-es véleményfelmérés.
A felmérés résztvevői jellemzően 290 hektáron gazdálkodnak. A megkérdezettek nagyjából fele szarvasmarhát, közel egyharmada sertést tart. A gazdák egyharmada mesterfokozattal rendelkezik és egynegyedük végzett mezőgazdasági tanulmányokat.

Állattartás kategória

A korábbihoz képest az állattartási technológia területén elért összpontszámok kis mértékben csökkentek. A többnyire csekély visszaesés az első tíz helyen végzett cégek közül nem mindegyiket érinti. A DeLaval 2016-hoz képest még javítani is tudott, a tavalyi második hely után ismét átvette a kategória vezetését a GEA-tól. Ez megmutatkozik többek között abban, hogy mind a négy régióban valamint - ­a 30 évesnél fiatalabbak kivételével ­– minden korcsoportban az élen végzett.
A Lely a korábbiakhoz hasonlóan a 3. helyen végzett. A 4. és 5. helyen 2016-hoz hasonlóan a BigDutchman és a Lemmer-Fullwood osztozik. A 6. helyen végzett, és ezzel első alkalommal került be a terület legjobb tíz cége közé a gumiburkolatokat gyártó Kraiburg. A 7–10. helyen követi őket a Meyer-Lohne, a WEDA, a BouMatic és az Urban.

A  márkaindex számítási metódusa

• A DLG éves arculati barométer felméréséhez a Kleffmann Group a DLG tagjai közül több mint 700 gazdát kérdezett meg telefonon 2017. augusztusában és szeptemberében.
  • Nem minden gazdának kellett minden kérdésre válaszolnia.
  • A piackutatók nyílt kérdéseket tettek fel, cégek megnevezése nélkül.
  • A számított márkaindex négy részterületet ölel fel: márkaismeret, márkahűség,  márkateljesítmény (márkapreferencia- és elégedettségi értékek), márkaarculat (arculati, innovációs és kommunikációs értékek).
  • A négy mutatót úgy súlyozták, hogy területenként legfeljebb 25, összesen legfeljebb 100 pontot lehessen elérni.

Forrás: DLG Aktuell

OCC beépített sejtszámláló DeLaval VMS fejőrobothoz