Túl puha, túl kemény vagy éppen jó? - A különböző alomanyagok tulajdonságai

A komfortos környezetben tartott tehenek nagy eséllyel termelnek több tejet. A tehenek naponta tíz vagy annál több órát töltenek pihenéssel, ezért nem mindegy, hogy az alomanyag milyen hatással van a kényelmes fekvésre illetve olyan egyéb tényezőkre, mint pl- a lábvég- és csánkproblémák, horzsolások, duzzanatok és a sántulás.

Az alomanyag kiválasztása

Először is értékelni kell a meglévő lehetőségeket és körülményeket, mint pl. milyen gyakori a környezeti eredetű tőgygyulladás, milyen hosszú a pihenési idő, mennyire tiszták az állatok, milyen gyakori a sántaság. Az alomanyagnak értelemszerűen a fentieket pozitív irányba kell elmozdítaniuk. Másodsorban értékelni kell a különböző alomanyagokat, bekerülési költség, elérhetőség, kezelhetőség – munkaerő ráfordítás, boksz kialakítás, trágyarendszer és trágyakezelés szempontjából. Végül figyelembe kell venni, hogy az alomanyag szerves vagy szervetlen. Az alábbiakban néhány jellemző alomanyag tulajdonságait gyűjtjük össze.

DryMaxx alomkezelő

Szervetlen alomanyagok:

Homok
Kiváló alomanyag tejelő teheneknek. Felveszi a tehén alakját, megfelelő mértékben fefogja az ütéseket, elvezeti a nedvességet. A homok talán a legkényesebb a helyes menedzsmentre. Óriási igénybevételt jelent a kiszolgáló gépekre, trágyakezelő berendezésekre nézve. Koptatja a csülköket, szennyezheti az etetőteret, itatókat, bekerülhet a fejőrendszerbe. A nedves homok hideg klímájú istállóban könnyen megfagyhat. Öblítéses rendszerben a homokot külön kell választani a szennyezett víztől. A helyes úton újrafelhasznált homok, a friss homokkal egyenértékű lehet. A szennyezett vizet azonban nem ajánlott újrahasználni magas szerves anyag és baktérium tartalma miatt.

Adalékok
Az adalékanyagokat (pl. mészhidrát) jellemzően arra használják, hogy az alomanyag baktériumszámát csökkentsék illetve az alom hasznos élettartamát megnyújtsák. A fűrészporhoz vagy forgácshoz adott mészhidrát csökkenti a víztartalmat és növeli a pH-t. Azonban a mész hatása aránylag rövid ideig tart, ezért fontos, hogy naponta megismételjék az eljárást. A mészkő a homokkal hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Finom por alakja, tárolás során hajlamos a tömbösödésre. A talaj pH szintjét emelheti és bizonyos esetekben kémiai égést okozhat az állatok bőrén.
A gipsz egy lágy szulfáttartalmú anyag, nem maró, nedvszívó. Meg tudja emelni a trágya H2S (hidrogén-szulfid) szintjét, ezzel kellemetlen szagot okozva a telepen.

Szerves alomanyagok:

Fűrészpor és faforgács
A faipari termékek jó komfortot biztosítanak a teheneknek és hulladékkezelés szempontjából nagyon előnyösek, mert a mikroorganizmusok gyorsan lebontják. Azonban, mint szerves anyag, növekedési környezetet biztosít a tőgygyulladás okozó mikroorganizmusok számára. A részecskeméret befolyásolja a bakteriális növekedést. A finomabb szemcseméret jobban megtapad a tőgybimbó bőrén ezzel ideális környezetet biztosítva a baktériumoknak, növelve a fertőzés veszélyét. A nagyobb méretű forgács kevésbé tapad, ezért ebből a szempontból előnyösebb. A nagyobb méretű, éles szálú forgács ugyanakkor sérüléseket okozhat a csánkon, lábakon. Különbségek vannak továbbá a faforgácsfajták között is. A puha fák mint pl. a fenyő és a cédrus nem segítik a baktériumszám növekedését gyantasav- és fenoltartalmuk miatt.

M40R tehénmatrac

Szalma
Tárolásnál, komposztálásnál jobban összeesik, mint a fűrészpor vagy faforgács. A szecskaméret befolyásolja a komfortérzetet, az ütésfelfogó hatást és a lebomlási időt is. Sokszor társítják hozzá a Streptococcus uberis okozta fertőzéseket. Amennyiben a gazdaság állítja elő, ez a legvonzóbb alternatíva.

Szilárd trágya
A komposztált vagy szárított szilárd trágyát a világ több táján is sikeresen használják alomként. Megfelelő kezelés után, a szilárd trágya mentes a legtöbb környezeti baktériumtól. Ugyanakkor viszont, amikor a tehén vizelettel vagy friss trágyával szennyezi az almot, az már kiváló táptalajt jelent a baktériumoknak. Az újrafelhasznált trágya olyan folyamaton megy keresztül, melynek során a túl finom részeket eltávolítják, így az nem tömörül és kevésbé tapad a tőgyre. A már korábban említett vizelet és trágya szennyeződés hatására azonban, itt is kiváló környezet alakul ki a baktériumoknak. Naponta, frissen kijuttatva viszont ezek a trágya alapú alomanyagok is kitűnőek lehetnek.

Hogyan értékeljük az alomanyagokat?

Nagyon sok tényező befolyásolja az alom tisztaságát és baktériumokkal való szennyezettségét. A kijuttatás gyakorisága és mennyisége az egyik legérzékenyebb kérdés a legtöbb gazdaságban. Az olyan istálló kialakítás, ahol a trágya nagyobb mennyiségben gyűlik össze, elősegíti az alomanyag elhasználódását. A nedvesebb alom, legyen oka a nedves talajjal való érintkezés vagy eső stb, a baktériumszám növekedését fogja eredményezni. Az almok értékelésénél fontos szerepet játszik a baktériumszám ellenőrzése. Ezt érdemes a friss és használt almon is elvégezni, hogy legyen összehasonlítási alap. A használt almot a trágyacsatorna felőli oldalról kell gyűjteni, több bokszot beleértve. Bármilyen alomanyag is kerül felhasználásra, a tőggyel érintkező alomanyag mért baktériumszáma ne haladja meg az 1 millió CFU / ml-t.

Az alom tisztaságára az általános tehénkomfort is nagy hatással van. Fontos tényező a boksz méretezése, az alom megfelelő rugalmassága, hogy a tehén minél hamarabb lefeküdjön pihenni. A bokszok megfigyelése mellett segítséget nyújtanak az egyéb értékelési rendszerek is, mint pl. lábak, tőgy, tőgybimbó tisztaságának pontozása is.

Általános tanácsok

Az alomanyagtól függetlenül fontos a bokszok rendszeres karbantartása, tisztántartása. A rendszeres karbantartás még az egyes alomanyagok hátrányait is képes ellensúlyozni és igaz ez fordítva is, miszerint az elhanyagolt karbantartás a legjobb alomanyagot is lerontja. A tisztán és szárazon tartás a baktériumok két éltető elemét tünteti el: a szerves anyagokat és a vizet. Tehát bármi is az alomanyag, a legfontosabb az alomanyag megfelelő, rendszeres karbantartása, mely csökkenti baktériumszámot és megnövekedett komfortot biztosít.

Komfortos istálló nyáron is

A friss levegőjű istállói környezet nem csak a teheneknek, de a dolgozóknak is nagyon fontos.

Tovább

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.