Kevesebb idő jut a tehenekre

A tejtermelőkre egyre nagyobb terhet ró a hatékonyság növelése, ezért több tejet szeretnének fejni, gyorsabban. Ez azonban veszélyeztetheti a tőgyegészséget. Ezért kell ismerni azokat a módszereket, amelyekkel minimalizálható a baktériumok szaporodása és a tőgygyulladás előfordulása.

"A gazdaságok méretének növekedésével a fejőház hatékony működtetése egyre fontosabb tényező" – mondta Francesca Neijenhuis a Hollandiában működő Wageningen UR Állattenyésztési Kutatóintézet kutatója. "Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a tejtermelők kevesebb időt szánnak a fejés előtti és utáni teendőkre." Mindezt annak ellenére teszik, hogy a kutatók hangsúlyozzák a fejés előtti teendők fontosságát, mivel ezzel biztosítható mind a tőgyhigiénia, mind a hatékony fejés. Megfelelő eljárások alkalmazásával nem növekszik jelentősen a munkára fordított idő és az áteresztőképesség sem romlik. 

Tőgygyulladás – költséges betegség

Francesca folytatta: "A kutatási eredmények szerint a tehenek 15-40%-a szenved klinikai tőgygyulladásban a laktációs periódus alatt. Az állomány tőgyegészsége hatással van a szomatikus sejtszámra (SCC) és a tejgyűjtő tartályban előforduló baktériumok mennyiségére, ami befolyásolhatja a tejüzemek által fizetett tejpénzt. A tőgygyulladás következménye lehet a tejhozam csökkenése, a magasabb kezelési költségek és a több selejtezés." A tőgybimbók jelentik az első "védelmi vonalat" a tehén számára a tőgygyulladással szembeni védelemre. A modern tejtermelő gazdaságokban jellemző jelentős fertőzésveszély miatt segítségre van szükség. "Mivel magunk is működtetünk tejtermelő telepet, ezért nagyon sok tapasztalatot szereztünk a megfelelő fejési eljárások kiértékelésében" – mondta Nathalie Albrecht, a DeLaval termékmenedzsere. "Több éves tapasztalatszerzés után alakítottuk ki azt a 12 aranyszabályt, melyek mindent magukban foglalnak, a fejés előtti teendőktől (pl. tőgyegészség ellenőrzése és előfejés) kezdve a fejés utáni műveletekig (bimbófürösztés), a tisztítástól a tejminőség ellenőrzéséig." 

Bimbók puhán és rugalmasan tartása

A helyszíni vizsgálatok eredményei mind ugyanabba az irányba mutatnak: a tejtermelőkre egyre nagyobb teher hárul, hogy több tejet állítsanak elő kisebb befektetett munkával. Ennek következménye az, hogy minimálisra próbálják csökkenteni a fejés előtti és utáni teendőket. Ezért határozta el a DeLaval, hogy olyan termékekkel támogatja a tejtermelőket, amelyek nemcsak fertőtlenítik és higiénikusan tartják a bimbókat, hanem gondoskodnak azok puhán és rugalmasan tartásáról is.
A stressznek kitett bimbók szárazzá és repedezetté válhatnak. A repedezett bőrön viszont nagyobb esélyük van a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek és szaporodjanak. "Az általunk gyártott bimbófürösztők ennél többet tudnak" – mondta Nathalie. Nemcsak hatékonyan gondoskodnak a fertőtlenítésről és tisztán tartásról, hanem segítenek megfelelő állapotban tartani a bimbókat." 

Kozmetikumokban alkalmazott összetevők

Nemcsak lágyítószerekre van szükség, hanem arról is gondoskodni kell, hogy a szer ne tartalmazzon agresszív vivőanyagokat. Pl. a DeLaval ACT™ technol��giával előállított jódalapú szereiben a vivőanyag pH értéke 5, ami olyan kímélő, hogy akár kozmetikumban is használható. Sőt, a bőr-semleges pH érték ellenére, a fertőtlenítő hatás ugyanolyan jó, mint a hagyományos bimbófürösztőknél.

"Ez az előállítási technológia" – mondja Tom Hemling, a DeLaval Kutatás és Fejlesztési Központ vezetője – "biztosítja, hogy a bőrkondicionáló összetevők, mint pl. a glicerin és szorbit, sokkal pozitívabb hatást fejtsenek ki a bőrre, mint a hagyományos készítményekben használt erős hatású szerek." Ez az ábrán is jól látható, amelyen összehasonlítjuk két bimbófertőtlenítő szer bőrkondicionáló képességét; mindkét termék 1% jódot tartalmaz aktív fertőtlenítő szerként. 

"A 4% glicerint tartalmazó termék előállítása ACT technológiával történik, míg a versenytárs terméke 10% glicerint tartalmaz, viszont agresszívabb hatású, hagyományos összetevőket használ" – magyarázta Tom. A bimbó bőrének és a bimbóvég állapotát 5 pontos skálán (1 = legjobb) értékeltük ki, és ennek alapján határoztuk meg a bimbó pontszámát. Az összehasonlításból kiderül, hogy az ACT technológiával előállított termék felülmúlja a versenytárs termékének teljesítményét annak ellenére, hogy az kétszer több glicerint tartalmaz. "A kímélő vegyi összetételnek köszönhetően az általunk előállított készítmény nem szárítja ki a bőrt. Ezért segít ez a szer a baktériumok szaporodásának megakadályozásában" – magyarázta Tom. 

Minél több a szabad jód, annál hatékonyabb

"De lehet akármilyen kiváló a bimbófürösztő kondicionáló tulajdonsága," – mondta Nathalie, "ha a fertőtlenítő hatás nem megfelelő, a tejtermelőnek ugyanis erre kell koncentrálnia."
A jódalapú termékekben a szabad jód végzi el a fertőtlenítést. 

"Ezt nem könnyű elmagyarázni," – mondta Tom, "de mi megtaláltuk annak a módját, hogy több szabad jódot tartalmazzon a szer. A hagyományos készítményekben a jód jelentős része fizikailag kötődik a komplexképző szerhez, ezért csak kis hányad áll rendelkezésre szabadon a baktériumok elleni küzdelemhez."
"A hagyományos bimbófürösztők csak 1 vagy 2 ppm szabad jódot tartalmaznak. Azonban a számos újításnak köszönhetően képesek voltunk megnövelni a szabad jód arányát 6-8 ppm-re." 

Jóllehet a bimbófertőtlenítés eredményeképp soha nem lesz steril állapotú a bimbó, viszont a szabad jód nagyobb koncentrációjának eredménye az, hogy kevesebb tőgygyulladást előidéző kórokozó marad a bimbón. 

Néhány másodperc tehenenként

Sok tejtermelő rájött: a tőgygyulladás megelőzése a kulcsa a minél jobb haszonrés elérésének. "A fejés előtti és utáni megfelelő műveletek nem igényelnek túl sok extra időt tehenenként," – mondta Nathalie – "és azok ismétlődő végrehajtása hamarosan megszokássá válik, aminek eredményeképp javulni fog az állomány egészségi állapota és az üzleti eredmény is."


A jódalapú készítményekben a szabad jód gátolja a baktériumok szaporodását.

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.