A tejszűrők használatának jelentősége

A nyerstej szűrésének koncepciója nem újkeletű dolog, már az ókori Egyiptomban is kiszűrték a tejből a szennyeződéseket, többek között a trágyamaradványokat, szőrszálakat és rovarokat. Ma már egy egész tudományág világszerte emberek ezreit foglalkoztatja a tejszűrés problémájával. A DeLaval, mint a világ legnagyobb szűrőgyártója, szakembereket alkalmaz szerte a világon, akik a szűrők fejlesztésével és a gyártási technológia kidolgozásával foglalkoznak.

Nataly Karpova, a DeLaval tejszűrőkért felelős termékmenedzsere szerint – "A tejszűrés alapelve nem változott az évek során. A szűrő általános feladata továbbra is a szennyeződések kiszűrése, azaz a szűrő csak a tiszta tejet engedheti át. A fejési technológia fejlődése, különösen az a tény, hogy egyre több kiváló minőségű tejet tudnak gyorsan kifejni, teljesen új követelményeket támasztott a szűrők fejlesztése területén." 

Optimális tejszűrő

Az optimális szűrő többféle olyan tulajdonság kombinációját tartalmazza, amely biztosítja a viszonylag hosszú élettartamot a tejminőség megőrzése mellett. Erősnek kell lennie, de nemcsak azért, hogy megtartsa az alakját a fejés közben, hanem azért is, hogy ellenálljon a sokfajta közegnek, pl. a trágyának, szalmának, szőrszálaknak, rovaroknak, alvadékoknak. Ezen kívül jól kell bírnia a nagyon magas + alacsony hőmérsékletekből eredő hatásokat is. Végül pedig, optimális porozitással kell rendelkeznie, hogy a tej a legkisebb ellenállással tudjon áthaladni, miközben visszatartja az összes idegen részecskét.
"Mivel a szűrők élelmiszerrel érintkeznek, ezért az összes DeLaval tejszűrő élelmiszeripari minősítéssel rendelkezik" – folytatta Karpova." A nedves gyártási eljárásnak köszönhetően az előállítás folyamata teljes kontroll alatt tartható, aminek végeredménye az egyenletes felületű szűrő. Ugyanis a száraz gyártási eljárás során sokkal nehezebb létrehozni az egyenletes felületű és egyformán elosztott pórusokkal rendelkező szűrőt.” 

Kiváló konstrukció

A DeLaval a szűrés során összegyűlt részecskék egyszerű ellenőrzését biztosító prémium minőségű kékszűrőket és standard fehérszűrőket állít elő. Mindkét szűrőtípust rendszeresen ellenőrizzük laboratóriumi körülmények között az optimális teljesítmény garantálása érdekében. Többek között irányított teszteket végzünk, hogy a szűrő teljesítménye összehasonlítható legyen a piacon forgalmazott többi szűrőével. A legújabban végzett tesztek során megvizsgáltuk az Európában gyártott különböző szűrőkre a szakítószilárdságot, húzószilárdságot és a légáteresztő képességet. A szakítószilárdság vizsgálata során megmértük, hogy N/m2 mértékegységben mekkora egyenletes nyomást kell alkalmazni ahhoz, hogy a tejszűrő elszakadjon a megadott feltételek fennállása esetén. 
"A teszteredmények nagyon egyértelműek voltak" – mondta Karpova. "Nemcsak azért, mert a tesztelt szűrők egyike sem szakadt el a DeLaval szűrők tervezett szakítószilárdságán, hanem azért is, mert a szilárdságot tekintve jelentős különbséget a tapasztaltunk a DeLaval szűrők és a többi gyártó szűrői között. A DeLaval szűrők átlagosan 2,6-szor erősebbek voltak, mint a többi szűrő. Sőt, a DeLaval szűrők olyan erősek, hogy lényegében bármilyen kör��lmények között képesek megtartani az üledéket elszakadás nélkül." 
Az ellenálló-képesség vizsgálata során megmértük a húzószilárdságot is, azaz teszteltük, hogy mekkora erőt kell kifejteni ahhoz, hogy a szűrő szétszakadjon. Ezt az értéket is N/m2 egységben mértük meg. "Az ellenálló-képességi vizsgálatok bebizonyították, hogy a DeLaval szűrők kétséget kizáróan a legjobbak" – folytatta Karpova. "A legjobb esetben a különbség 17%, míg a legrosszabb esetben 134% volt. Az átlagos különbség 84% volt. Úgyhogy, ha nem elég erős szűrőket használ, akkor a DeLaval szűrő a megoldás." 
Végül, a légáteresztő képesség vizsgálatakor megmértük, hogy mekkora sebességgel halad át a légáram egy adott nyomáson. Ez a mérés jól jellemzi a tejszűrési folyamatot, azaz, minél jobb az eredmény, annál nagyobb tejmennyiség dolgozható fel. "A különböző szűrők között itt mértük a legszorosabb eredményeket. A legjobb szűrő azonos eredményt adott a DeLaval szűrővel, míg a legrosszabb esetén a különbség 28% volt. Az átlagos különbség 12% volt. A teszteredmények alapján elmondhatjuk, hogy a DeLaval a legjobb opció, ha a cél a kiváló minőségű tej előállítása." 

Megbízhatóság mindenek felett

Természetesen a szűrőnek nemcsak a laboratóriumban kell bizonyítania képességeit, hanem a gazdaságban is, ahol szintén teszteltük a szűrőket. "A DeLaval a legszigorúbb minőségi tesztnek veti alá a tejszűrőket, hogy garantálni tudja a legjobb eredményeket. És ami még fontosabb, minden szűrő egyedi kódot kap, hogy visszakövethető legyen bármilyen gyártási hiba. Mivel a megbízhatósági arány 99.999%, ezért rendkívül ritka esetben van szükség erre" – fejezte be Karpova.

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.