DeLaval VMS Plus+ - sokkal több, mint egy fejőrobot

A DeLaval megoldásaival bármely telep termelékenyebbé és nyereségesebbé tehető. Hogyan tudjuk ezt megvalósítani? Összehozzuk a termelékenység három alappillérét: az optimális teljesítményt, a hatékony telepirányítást és a fejlett fejési technológiát.

Optimális teljesítmény

Az optimális teljesítmény sikere a részletekben rejtőzik. A DeLaval megoldásaival a tehénforgalom folyamatossá és kiegyenlítetté válik, a fejőberendezés mindig optimális teljesítményt nyújt, a fejés gyorsan és hatékonyan zajlik. Ezáltal maximalizálható az áteresztőképesség, ugyanakkor minimalizálható ez egy liter tejre jutó termelési költség

Áteresztőképesség, hatékonyság, ellenőrzés

A DeLaval VMS rendszerrel az automatikus fejés gyorsan, ellenőrzött módon és hatékonyan zajlik annak érdekében, hogy minden tehénből ki lehessen hozni a maximális termelést. Manapság nem ritka az akár napi 3000 kg tej fejése egy robot egységgel. Ez oly módon érhető el, ha a rendszer összes eleme optimális teljesítménnyel működik. A tehénforgalom kiegyenlített egész nap, tehenek fejése nyugodt, stressz mentes környezetben zajlik, így maximális tejleadást tudnak nyújtani.

Optimális tehénforgalom az Ön igényeinek megfelelően

A DeLaval VMS rendszer rendkívül rugalmas a tehénforgalom kialakításában is. Manapság sok telep üzemel szabad tehénforgalommal, ugyanakkor amennyiben a kézi munka igény további csökkentése a cél, vagy meg kívánják változtatni a takarmányozási rendszert, úgy az irányított tehénforgalom (Feed First – Először Etetés vagy Milk First – Először Fejés) a leghatékonyabb megoldás. Bármelyiket is választja – segítünk kihozni belőle a maximális teljesítményt.

Idő és pénz megtakarítás fenntartható módon

A DeLaval VMS rendszer energiafogyasztása kevesebb, mint 2 kWó/100 kg megtermelt tej. A VMS intelligens rendszere kevés vizet használ, a tej hűtése során eltávolított hőenergia pedig részben visszanyerhető, amivel használati meleg vizet lehet előállítani.

Mindig tiszta és higiénikus

A kiváló tőgyegészség előfeltétele a mindig tiszta és higiénikus istállói környezet. A robotos istállókban jellemzően az idő nagy részében nem tartózkodik senki, így a tisztítási feladatokat automatizálni kell. Ehhez nyújt segítséget a BSC istállói vezérlővel automatikusan működtetett trágyakihúzó rendszer. A VMS tisztaságáról beépített tisztítóegységek gondoskodnak, ilyen az automatikus padozatmosó szórófej, a fejőkehely tisztítóegység és a kameraüveg tisztító rendszer.

Hosszú élettartamra tervezve

A DeLaval VMS egységek robosztusak és hosszú élettartamúak. A szerkezeti elemek (még a festettek is) rendkívül ellenálló rozsdamentes acélból készülnek. Az első egységek már több mint 15 éve működnek problémamentesen a telepeken. Ez idő alatt majd 10 millió liter tej fejését végezték el problémamentes napi működéssel.

Tartós kapcsolat

A DeLaval kiterjedt szervizhálózata az év minden napján, napi 24 órában áll a termelők rendelkezésére, amennyiben segítségre van szükségük. Szakértőink a telepen lévő összes berendezés kapcsán tudnak tanácsokkal szolgálni, legyen szó a fejőrobotról, hűtőrendszerről, etetőrendszerről vagy akár a trágyaeltávolító rendszerről. Bármilyen probléma is merüljön fel Önnél, mi ott vagyunk és segítünk megoldani.

Az InService™ szolgáltatással előre tervezheti költségeit

A DeLaval VMS All-inclusive program a rendszer teljes szerviz és kereskedelmi termék ellátását magában foglaló megállapodás. Tartalmazza a DeLaval InService megelőző karbantartási tevékenységeket, a tartalék alkatrészek, higiéniai termékek valamint gumiáruk ellátását is. A DeLaval InService VMS All-inclusive program igénybevételével Ön pontosan tud számolni költségeivel az elkövetkezendő évekre.

Hatékony telepirányítás

A hatékony telepirányítás azt jelenti, hogy megfelelő eszközök és folyamatok állnak rendelkezésre a tehenek termelékenységének és egészségének biztosításához. Megfelelően alkalmazva ezeket az eszközöket csökkentetők a termékenyítés, az állatorvos és a takarmányozás költségei a termelékenység és tejminőség növekedése mellett.

Nem csak fej, elemzi is teheneit

A Tőgygyulladás Előrejelző Index szám (Mastitis Detection index MDi™) a tej paramétereit mérő többféle érzékelő adatainak felhasználásával értékeli a tőgyegészség alakulását minden egyes tehén esetében, minden egyes fejésnél. Azonosítja azon egyedeket, amelyeknél valamilyen beavatkozás szükséges. Az MDi™ indexszám a tőgynegyedenkénti vezetőképesség és vértartalom valamint az előző fejésekhez viszonyított tejleadás és tejfolyás változása alapján jelzi az esetleges problémákat. A Tőgygyulladás Előrejelző Index szám megjelenítése a VMS alap funkciója, amihez egyéb berendezés nem szükséges.

Telepirányítás felsőfokon

A DeLaval DelPro™ Farm Manager egy rendszerben összekapcsolja a fejésben részt vevő különféle egységeket. Rögzíti és feldolgozza az adatokat az állomány egészségi állapotát, a termékenyítést, a termelékenységet és a teljesítményt elemző riportokhoz. Ezen információk felhasználásával elvégezhető a termelési rendszer finomhangolása. Mivel az adatok egyedenként és tőgynegyedenként is rendelkezésre állnak, így a figyelmet igénylő kiugró eredmények is nyomon követhetőek.

Teljes ellenőrzés tartózkodási helytől függetlenül

A VMS RFC Telepi Távkapcsolat lehetővé teszi, hogy akár a teleptől távol lévő helyről is el lehet érni a robotos rendszert vezérlő számítógépet PC, táblagép vagy okostelefon alkalmazás segítségével. IP megfigyelő kamera csatlakoztatásával pedig ellenőrizni lehet, mi folyik a telep egyes területein. A Telepi Távkapcsolat segítségével a DeLaval szervizmérnöke, az állatorvos vagy a takarmányos szakember is elérheti a számítógépet anélkül, hogy a telepre kellene utaznia, így gyorsan tud szaktanácsot adni amennyiben szükséges.

Valós idejű egészségi és termékenységi adatok

A tehenek viselkedése egészségi állapotuk fontos mutatója. A dinamikus aktivitásmérő rendszer folyamatosan regisztrálja a tehenek mozgását, és óránként elemzi azt. Amennyiben a tehén ivarzani kezd, az azonnal megjelenik a központi számítógépe, így a termékenyítés idejében elvégezhető. A csökkent aktivitású egyedeket is ki lehet szűrni, így az esetleges egészségi problémák korán észrevehetőek és orvosolhatóak.

Pontos szomatikus sejtszám mérés minden fejésnél

A beépített OCC sejtszámláló pontosan, ezres nagyságrendben megszámolja a szomatikus sejtek (SCC) számát minden egyes fejés során vett mintából. Ily módon folyamatosan figyelemmel kísérhető az egyedek és az állomány SCC alakulása, és lehetővé válik az azonnali beavatkozás amennyiben kiugróan magas értéket jelez a rendszer. A tőgygyulladást már a klinikai tünetek megjelenése előtt jelzi, így a kezelést korán meg lehet kezdeni.

Gyors, optimális időben történő beavatkozás

A DelPro™ Farm Manager program kulcsfontosságú funkciója az állatorvosi modul. Közismert, hogy az egy beteg tehénre fordított munkaidő 40 egészséges tehénre fordított időt emészt fel. A DelPro rendszer folyamatosan gyűjti és elemzi az adatokat az eltérések minél előbbi kiszűréséhez és megjelenítéséhez. Az állatorvosi modul lehetővé teszi a gyors beavatkozást ez üzemeltető számára.

Fejlett fejési technológia

A fejlett fejési technológia magában foglalja a valódi tőgynegyed fejést, a tej paramétereit mérő fejlett érzékelőket valamint az intelligens fejési technológiákat a termelékenység növelése és az állomány egészségi állapotának javítása érdekében.

Ideális fejés előtti tőgyelőkészítés

A DeLaval VMS egyedi tőgy előkészítő rendszere tisztítja és stimulálja a tőgybimbókat fejés előtt a megfelelő oxitocin szint elérésének érdekében. Az eredmény tökéletes tejleadás és kevesebb maradványtej. A DeLaval VMS fordítja egy kg tej kifejésére a legkevesebb időt, amely köztudottan hozzájárul a tőgyegészség javulásához és a fejési teljesítmény növekedéséhez.

Megfelelő illeszkedés az optimális tejleadáshoz

A gyors és kíméletes fejés elengedhetetlen a megfelelő tőgyegészséghez és jövedelmező tejtermeléshez. A DeLaval VMS kehelygumi választékában bármilyen tőgyalakulású állományhoz található megfelelő kehelygumi. Már a DeLaval Clover lóhere keresztmetszetű gumi is elérhető a fejőrobot számára, amelynek használatával tovább javítható a tőgyvégek egészségi állapota és a fejési teljesítmény.

Valódi tőgynegyed fejés

A DeLaval VMS négy tejmérője folyamatosan, egyedileg méri az egyes tőgynegyedekből kinyert tej mennyiségét és a tejfolyás intenzitását. A fejőkelyhek levétele szintén tőgynegyedenként, ideális időben történik. A tőgynegyedenkénti tejfolyási adatok elemzésével kiszűrhetők az esetleges egészségügyi problémák, valamint lehetővé válik a beállítások finomhangolása is.

Több tehén fejése – kevesebb selejtezés

A VMS szinte bármilyen tőgyalakulású tehén fejésére használható, legyen akár kisméretű, magasan álló vagy nagyméretű tőgye. A mozgékony robotkar akár 45 fokos szögben álló tőgybimbóra is képes felhelyezni a fejőkelyhet. A kompakt kar és a széles kehelygumi választék lehetővé teszi a legtöbb fajta fejését. A felhelyezési stratégia egyedre szabható, így rövidül az állásban töltött idő, javul a fejési teljesítmény és nem utolsósorban kisebb a selejtezési arány.

Egyedre szabott intelligens fejés

A DeLaval VMS szinte bármely tehén fejéséhez beállítható. Az egyedi tulajdonságok, mint az intelligens felhelyezés, Intelligens levétel és Intelligens pulzáció tehénre szabott beállításokat tesznek lehetővé. A szintén egyedileg beállítható stimuláció elősegíti a lehető legjobb tejleadást és gyors tejfolyást. A levétel pedig tőgynegyedenként történik, az egyedi tejmérők adatai alapján.

Megfelelő tisztaság - egészséges tehenek

Ha egy tehén megbetegszik, akkor a legfontosabb feladat elkerülni, hogy a kór végigsöpörjön az állományon. A kehelygumik és fejőkelyhek fertőtlenítése minden fejés után a DeLaval SCB gőz visszaöbIítő rendszerrel segít a tőgygyulladás elleni harcban.

A DeLaval VMS egységek híresek arról, hogy használatukkal maximális tejhozam, hatékony működtetés és folyamatosan kiváló teljesítmény érhető el. A VMS Plus+ funkciók hozzáadásával a robotos tejtermelés felsőbb szintre lépett.

 

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.