Fejés
A tej az egyik legfontosabb emberi fogyasztásra alkalmas, állati eredetű termék. A tejüzemekkel szemben támasztott alapvető fogyasztói követelmény a kiváló minőségű tej előállítása.
Az utóbbi évtizedekben a tejtermelés során alkalmazott technológia a világ számos részén forradalmi fejlődésen ment és megy jelenleg is keresztül. A tejet kevesebb, de nagyobb tejhozamú tehéntől nyerik. A struktúrális változások miatt csökkent ugyan a tejgazdaságok száma, viszont méretük megnőtt és magas szintű technológiát alkalmaznak. A fejlett technológia alkalmazása ma már általános a gazdaságokban.
A tejtermelésben bekövetkezett jelentős fejlődés a különböző tudományágak önálló fejlesztései között fennálló kölcsönhatásoknak köszönhető. A genetikai fejlődés eredményeképp a laktációs időszak tejtermelése a 30 évvel ezelőtti 4000 kg-ról 7000 és 12000 kg közötti átlagos tejtermelésre növekedett. Az optimális tejtermeléshez ugyanakkor hozzájárult a korszerű telepirányítás és takarmányozás fontosságának felismerése is.
A fejés a tejgazdaság irányításában központi szerepet tölt be, melynek következménye az optimális tejtermelési kapacitás és tejminőség. A fejés nem csak a tej tőgyből való kifejését jelenti, hanem a laktációs szakaszban álló tehén élettani folyamatainak változásait is illetve azokat az eseményeket, amelyek befolyásolják a tejtermelési kapacitást, a tej összetételét, a takarmányfelvételt és az állat viselkedését meghatározó mechanizmusokat. A tehén élettani funkciói a fejési technika és a fejési munkamenet kiválasztásával befolyásolhatók abból a célból, hogy kiváló minőségű tejet és optimális hozamot érjünk el. A fejés alkalmával ugyanis a fejést végző személynek lehetősége van a tehén viselkedésének ellenőrzésére és megfigyelésére is.