Fejés

A tej az egyik legfontosabb emberi fogyasztásra alkalmas, állati eredetű termék. A tejüzemekkel szemben támasztott alapvető fogyasztói követelmény a kiváló minőségű tej előállítása.

Az utóbbi évtizedekben a tejtermelés során alkalmazott technológia a világ számos részén forradalmi fejlődésen ment és megy jelenleg is keresztül. A tejet kevesebb, de nagyobb tejhozamú tehéntől nyerik. A struktúrális változások miatt csökkent ugyan a tejgazdaságok száma, viszont méretük megnőtt és magas szintű technológiát alkalmaznak. A fejlett technológia alkalmazása ma már általános a gazdaságokban.

A tejtermelésben bekövetkezett jelentős fejlődés a különböző tudományágak önálló fejlesztései között fennálló kölcsönhatásoknak köszönhető. A genetikai fejlődés eredményeképp a laktációs időszak tejtermelése a 30 évvel ezelőtti 4000 kg-ról 7000 és 12000 kg közötti átlagos tejtermelésre növekedett. Az optimális tejtermeléshez ugyanakkor hozzájárult a korszerű telepirányítás és takarmányozás fontosságának felismerése is.

A fejés a tejgazdaság irányításában központi szerepet tölt be, melynek következménye az optimális tejtermelési kapacitás és tejminőség. A fejés nem csak a tej tőgyből való kifejését jelenti, hanem a laktációs szakaszban álló tehén élettani folyamatainak változásait is illetve azokat az eseményeket, amelyek befolyásolják a tejtermelési kapacitást, a tej összetételét, a takarmányfelvételt és az állat viselkedését meghatározó mechanizmusokat. A tehén élettani funkciói a fejési technika és a fejési munkamenet kiválasztásával befolyásolhatók abból a célból, hogy kiváló minőségű tejet és optimális hozamot érjünk el. A fejés alkalmával ugyanis a fejést végző személynek lehetősége van a tehén viselkedésének ellenőrzésére és megfigyelésére is.

Bővebb információ (angol nyelven)

Efficient milking

Megnyitáshoz kattintson a képre


DeLaval VMS fejőrobot

Többre is kíváncsi?

www.milkproduction.com
Támogatja a DeLaval

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.